About Me

My photo
I 'm not a superwoman but a very devoted mom n wife...happy to be me...always be grateful to ALLAH for giving me a wonderful life, husband and son.

Wednesday, June 2, 2010

Dugaan

Alhamdulillah, keadaan mata kanan aku bertambah baik semenjak pulang dari hospital Penang. Macam biasa, aku masih lagi menggunakan Prednosolone aka steroid utk menghalang sebarang peluang utk relapse lagi. Bagaimanapun, saraf mata kiri aku memang tak dpt diselamatkan. Only time and miracle will heal it. Semuanya dengan izin Allah. Tapi aku akan terus berusaha dan berikhtiar untuk berubat selagi terdaya. 

Sebenarnya, ada beberapa kejadian yang memang aku tak sangka akan terjadi. Itulah namanya ketentuan Allah. Hari aku nak discharged dr wad, bibik aku pula lari. Jangan tak percaya, cukup2 sebulan dia lari. Baru saja aku dok berbual2 dengan Supatmi sambil makan nasi bungkus. Dalam pukul 12.30 mcm tu, dia mtk izin nak turun ke surau utk mandi dan salin pakaian. Tunggu punya tunggu, dia tak naik2. Instinct aku mengatakan yg dia dah lari. Aku pun sms la main2 dgn hubby yg tgh nak byr hasil kat kaunter,"abang, agaknya bibik kita ni lari dah naik tongkang...heheh" Rupanya memang dia lari betul....Aku pun mushkil la kenapa, sedangkan aku n hubby x pernah berkira pasal duit dgn dia. Belikan baju, top up dll. Cuma, ada la beberapa permintaan dia yg aku rasa agak melampau nak dipenuhi yg aku tak layan. Dua minggu kerja, dia mtk advance 5 bln gaji....alasan nak htr kmpg rumah nak kena sita....telan air liur aku, kalau gaji RM500 sbln, kali 5 tak ke lebih kurang gaji sebulan hubby aku. Habih, kami anak beranak nak makan apa? Lepas tu, mlm sebelum dia lari, dia mtk aku huluq duit dlm RM1000 dulu nak htr kmpg, kononnya due date umah tu kena byr dah dkt...aku pun jwb la elok2, at least biarla aku keluar hospital dulu...nanti aku akan tlg takat yg mampu....tup tup esok dia dah lari.....dengarnya, dia kerja cleaner kat situ dgn gaji Rm 1000 sbln...itupun ajen indon yg bgtau...

Persoalannya sekarang, aku nak mengadu kat sapa? Hubby report imigresen, dia yg kena denda RM250 sbb PRA lari padahal bukan salah kita...refer kat polis, polis kata ini kes imigresen...mmg la pasport Supatmi tu kita pegang tapi ingat depa tak boleh buat pasport lain ka? Kalau tak, tak adalah beratus ribu PATI dalam Malaysia ni. So kat mana hak majikan yg teraniaya mcm aku ni? Dahla penat lelah duit kupang dekat RM6000 masa nak ambil tu hangus macam tu saja....kesian sangat kat hubby...tapi nak buat mcm mana, semua ni dugaan yang Allah nak bagi...nak tak nak kena terima dengan redha...

Alhamdulillah, masa jadi tu aku boleh terima dengan lpg dada walaupun terbit jugak ayaq mata bila tgk muka hubby...yalah, sblum ambik maid hari tu, aku dah reserved dah awal2 takut apa2 jadi....cuma sekarang ni kami tgh pikir jalan terbaik untuk teruskan hidup...kami mmg perlu pd maid sbb memudahkan hubby, ada orang uruskan aku di rumah,...cuma masalahnya, nak ambik maid sekali lagi adalah satu keputusan yg memerlukan persetujuan semua...susah nak buat keputusan,....susah, susah!


7 comments:

Umar said...

Masyallah...mcm2 dugaan kan ayu...sabarlah ayu...maid indon nih mmg ramai yg suke menipu...aritu kwn sy nak dptkan maid jgk...tp suke mintak2 duit byk2 mcm tuhlah...cerita itu inilah..mujur kami duk bercerita n nasihatkan supaya jgn percaya ngan maid indon tuh...akhirnye kwn sy tuh x jadi ambik...sbb takut kena tipu...susah skrg nak cari main indon yg elok, mmg nasib baiklah if dpt yg elok...

ok, jaga diri elok2....

p/s : maaf byk2 x dpt dtg kenduri umah ayu aritu...

Dayah said...

Salam Kak Ayu,

Alahai rindunya dengan dia ^__^
Alhamdulillah, moga-moga kesihatan akak bertambah baik, Amin.

Melampaunya bibik tu!
Patutnya polis ambil la tindakan tangkap dia ke?!
Lepas tu agen yang akk ambil tu kena la responsible juga. Kena bayar balik ke.. Imigresyen pun.. sardis betul la.. depa ni menyusahkan orang. Nak kerje terhegeh-hegeh.. lepas tu nak blah mcm tu je. Sakit hati ooo.. mama Dayah pun selalu kena mcm ni!

Penyudahnya, telan sendiri hutang yang dia org buat tu.. haihhh. Ini tak adil!.

Akak.. jgn stress2.. senyum selalu yer.. Take care.. jgn nakal2.. makan ubat yer.. ^_____^ kim salam kat apih .. muahhhhh

Suhana Shahril said...

Syukur..Alahmdulillah.Semoga Allah akan mempermudahkan lagi segala urusan Ayu sekeluarga.Dan semoga akan ada 'miracle' dariNya...agar Ayu terus sembuh seperti sediakala.Semoga terus kuat dan tabah..

mama apih said...

Terima kasih Noni..x pa,ayu tau Noni tak sihat...ehem2, bila due? U too, take care no!

mama apih said...

Salam cik Dayah...terima kasih la sbb tlg backing akak dik no! undang 2 kita ni yg tongong...semuanya nak sebelah depa ja...berasap ja kepala ni bila pikir2 balik...
thanks la...Dayah pun, jgn stress2...take care!

mama apih said...

Salam Suhana,...salam ukhwah...
Terima kasih sbb tlg mendoakan. Terima kasih...

mrs shaifull said...

tu la yg pelik sgt, pasai pa kalau maid lari, duit kita hangus camtu ja, x logik betoila, at least ganti la maid yg baru, dahla nk ambik maid sampai 6k, tup2 lari camtu ja, mmg x patut kesian ngan depa ni...(emo)